Šolanje

Aeroklub Alpski Letalski Center Lesce je že desetletja največji slovenski aeroklub. Številni državni, evropski, svetovni prvaki in rekorderji so bili vzgojeni na našem travniku. Zelo smo ponosni predvsem na to, da klubu uspeva vsako leto vzgojiti tudi več mladih letalcev in športnikov.

Bistvo letalstva ni le šport, temveč tudi druženje in širjenje tehničnega znanja med podobno mislečimi. Zato smo veseli vsakogar, ki želi spoznati našo dejavnost in se vključiti v življenje aerokluba. Za mlade je to najboljša odskočna deska v poklic pilota velikih komercialnih ali vojaških letal.

V zimskem delu sezone organiziramo teoretično izobraževanje za  jadralne in motorne pilote. Predavanja bodo vodili naši najbolj izkušeni učitelji in strokovnjaki. Odvijajo se v učilnici na letališču v Lescah, večino sobot in nedelj med novembrom in marcem.

Teoretični del šolanja motornih pilotov lahko poteka tudi individualno, v paru kandidat – učitelj, po odobrenih metodah samoučenja in konzultacij z učiteljem. Poteka paralelno s praktičnim šolanjem na letalu, pri čemer tematike sledijo programu vaj programa. Priporočamo pa poslušanje predvidenih predavanj.

Praktični del šolanja jadralnih pilotov traja predvidoma 14 dni. Začne se takoj po zaključku pouka v srednjih šolah, pridvidoma konec junija oziroma v začetku julija. V primeru večjega zanimanja je mogoče organizirati tudi dodatno šolanje v spomladanskem času ali pa v popoldanskem času. Šolanje vključuje 60 letov s šolskim letalom in učiteljem v aerozapregi. Tečaj je potrebno plačati pred pričetkom šolanja. Po končanem šolanju in podani prošnji za sprejem v članstvo AK ALC, postanejo jadralni tečajniki enakopravni drugim članom kluba.
Seveda lahko tudi preberete knjigo Jadralno letalstvo, ki je kljub časovni oddaljenosti še vedno najbolj celovito učno gradivo za pilote jadralnih letal.
  1. del

2. del

Za trening iz “žive” radijske komunikacije med letalom in kontrolo letenja lahko prisluhnete dejanskim (trenutnim) pogovorom in njihovim zapisom

– pogovori kontrole in letal z zamikom v živo: ATC v živo
– posnetki pogovorov: Arhiv posnetkov pogovorov