Jadralna sekcija

Jadralna sekcija je najštevilnejša sekcija v Aeroklubu ALC.

Blizu dvesto članov uporablja 13 jadralnih letal vseh vrst. Od šolskih preko trenažnih letal, vse do vrhunskega enoseda LS8, visokosposobnega dvoseda DG-500 in akrobatskega jadralnega letala MDM-1 FOX.

Marsikatera profesionalna ali športna pot se je začela z jadralnim tečajem v Aeroklubu ALC. Jadralno letenje je namreč odlično izhodišče za vse vrste letalskih poti, ki si jih lahko zamislite.

Vse se začne s teoretičnim tečajem, ki traja 100 ur in se izvaja v zimskih mesecih, sledi pa mu interno preverjanje znanja. Praktično šolanje poteka na dvosedežnih letalih Blanik L-13 in L-23. V prvem, osnovnem delu šolanja se učenci naučijo varnega poletanja, pristajanja in reševanja postopkov v nujnih primerih, v primeru ugodnega vremena pa lahko tudi pojadrajo. Po osnovnem delu šolanja morajo učenci nabrati zadostno število poletov in ur, s čimer se lahko prijavijo na izpit pri Agenciji za civilno letalstvo ter s tem pridobijo licenco SPL.

Z licenco v roki je pot v svet letalstva odprta. Znanje jadralnega letenja olajša tudi morebitno kasnejše šolanje letenja z motornimi letali in gradnjo kariere v letalstvu. Lahko letite rekreativno, za svojo dušo, ter raziskujete bližnjo in širšo okolico. Če pa vas jadralno letalstvo zelo zanima in imate tekmovalne ambicije, se lahko udeležite tudi številnih tekmovanj z jadralnimi letali. Člani Aerokluba ALC se namreč redno pojavljajo na najvišjih mestih tekmovanj v jadralnem letenju doma in v tujini.

 

Z jadralnim letalom DG 500 je mogoče spoznati kako izkušeni piloti brez motorja potujejo po Sloveniji in širše.
Z vrhunskim akrobatskim letalom MDM-1 FOX pa je mogoče pridobiti še znanje akrobacij.

Vse to in še več je mogoče, če postaneš član Aerokluba ALC.