Zapustil nas je Franci Lajovic – Lajko (1954-2019)

Z globoko žalostjo smo sprejeli vest, da se je od letenja in vseh nas poslovil naš dolgoletni letalski prijatelj, modelar, padalec, pilot in inštruktor letenja, Franci Lajovic – Lajko. S svojo vedrino je v naš letalski svet vnašal veselje do letenja in druženja na klubskih srečanjih.

Zadnje slovo od Francija Lajovica bo v ponedeljek, 12. avgusta 2019 ob 14.00 na pokopališču na Blejski Dobravi pri Jesenicah.

Lajko, v imenu vseh letalcev se ti zahvaljujemo za to, kar si bil!

Njegovo letalsko izkušnjo je pred časom za Opensoaring opisal Mirko Kunšič:

V akrobatskem Foxu nad leškim letališčem
(OPENSOARING, 17. oktobra 2017, Mirko Kunšič)


Franci Lajovic – Lajko

Spletni Fran: Letalska akrobacija je hoteno, nenavadno gibanje letala med poletom. Za akrobacije pa, da so težko izvedljive, tvegane telesne vaje. Nič pa o akrobacijah v jadralnem, akrobatskem letalu MDM 1 FOX.


Lajko pripravljen na polet.

»Koliko tehtaš?«, me je nedolgo tega pobaral Franci Lajovic – Lajko, pilot letal in helikopterjev, inštruktor. Mojih, 71.5 kg je očitno kar pravšnja teža za prednji sedež v tem akrobatskem jadralnem letalu, z oznako S5 – 7777. Ni vljudno, če odkloniš tako povabilo, še posebej, ker Lajkota poznam še iz časov, ko je bil prvi pilot helikopterjev v Flycomu. Le-ta je začel, oziroma nadaljeval z oskrbovanjem planinskih koč in pregledovanji in meritvami izgub pri prenosih električne energije z daljnovodi.


V FOXovi kabini

Lajko je eden od 40 vplačnikov tega jadralnega letala, ki so ga konec 90, poškodovanega kupili v tujini in ga popravili v Elanu. Trenutno je v lasti Občine Radovljica, skrbnik in uporabnik pa je AK ALC Lesce. FOX naju je čakal na robu 1.130 metrske asfaltirane vzletne steze leškega letališča, ki je v celoti last občine Radovljica, samo letališče Lesce na 504 metrih pa je uradno režijski obrat občine z upravnikom Markom Dežmanom.Marko Dežman pred stolpom

V prednjem delu letala ni veliko prostora. Franci mi pomaga »obleči« padalo preden sedem, da me trdno opaše in pove, kaj vse je treba narediti, če do česa pride med akrobacijami. Aleš pritrdi vrv vlečnega letala na jadralni FOX, Franci preveri zveze z letališčem in nato pilotom vlečnega letala, ki naju začne hitro dvigati in na višini 4000 čevljev tudi »osvobodi«.


Lajko pripravlja padalo za sopilota.

Dobim pritrdilni, smejoč odgovor, da bom seveda lahko fotografiral z malim kompaktom, a da bo to v nadaljevanju leta mogoče malo bolj težko. A kaj, ko ne (z)morem iz svoje kože.


Pregled letala in pripenjanje vlečno letalo

»Ti samo uživaj,« mi priporoči pilot, ki se je davno tega iz Domžal z vlakom vozil v Lesce, da je lahko opazoval dogajanja na letališču ALC. In od takrat je praktično zraven, kot padalec, jadralec, pilot. Njegov učitelj akrobatskega letenja je bil Silvo Orožim. Lajko je bil med drugim tudi državni prvak v nekdanji YU c akrobatskem letenju. Preden se je vse skupaj začelo, težko opisljivo dogajati, sem se spomnil, kako sem pred mnogimi leti, na enem mitingov občudoval akrobatske vragolije kirurga dr. Branka Brodnika, pilota v jadralnem letalu, ki je »poplesaval« po nebu nad leškim letališčem ob zvokih klasične glasbe.


Spredaj Piper Pawne S5 – DBR, levo, pod krilom pa vas Vrbnje

Midva z Lajkom nisva imela spremljave. A so bili zvoki v asketski kabini zanimivi. Od popolne tišine, ko se je v vzpenjanju letalo dobesedno ustavilo in se nato s prevešanjem stopnjevalo v glasbo vetra ob krilih in trupu. Sledil je luping, valjček, oziroma sodček, pa hrbtni let, hrbtni zavoj, kovit, raversman, dinamično prevlačenje. Vse se je tako hitro dogajalo, da sem lahko tudi kaj pozabil. A sem utrinke vseeno lovil, čeprav sem ob prvem strmoglavljanju, pilot je s tem nabiral hitrost za nove figure, imel fotoaparat za nekaj trenutkov spravljen pod majico. A le za kratek čas.Pilot Lajko in Blejsko jezero med vzpenjanjem na delovno višino.

To sem moral dokumentirati. Tudi po več dnevih so vtisi še vedno sveži in navdušujoči. Priporočam. Pri zadnji figuri letu proti letališču je pilot s Foxom dosegel hitrost blizu 300 km na uro in z zavojem na stezo sklenil varen in razburljiv let poln adrenalina


Avtocestni odcep Radovljica
Preprosto akrobacije.

Teh nekaj minut je bilo dovolj, da sem še bolj razumel, kaj vse zna in zmore Boštjan Pristavec, lovec na daljave in svetovne rekorde v jadralnem letalstvu. Lani je v Namibiji le za 3 minute in 20 sekund zgrešil svetovni rekord na 1250 km razdalji! Boštjan, ki dela v kontroli letenja, živi pa na Bledu je v tihem športu višin že trideset let. Letos poleti je zmagal kvalifikacije prvega slovenskega tekmovanja Sailplane Grand Prix v Celju. Letos je prišlo na to tekmovanje, prispodoba F 1 jadralnega letalstva 13 pilotov iz 5 evropskih držav. In Boštjan Pristavec, član kluba AK ALC Lesce bo s celjskim jadralnim letalom januarja tekmoval na svetovnem prvenstvu nad čilskim nebom.


Foxova senca na travnati stezi

Predsednik kluba AK ALC Lesce Janez Polenec pravi, da je v klubu, ki ima motorno, jadralno, padalsko in modelarsko sekcijo 210 članov. Aktivnih je blizu 40 v klubu z več kot stoletno tradicijo. V hangarju imajo floto, motorno letalo cessna 172 za šolanje, letala za vleko, jadralna letala.


Lajko po pristanku ob letalu

»Imamo odlične odnose z vodstvom občine Radovljica, župan Ciril Globočnik z ekipo ima razumevanje in zato lahko dobro delamo. Mlade iz srednjih šol v okolici vabimo v klub. Pozimi imamo tečaje, omogočimo jim da dobijo dovoljenja za letenje. Pomladi nas že vrsto let obiskujejo piloti jadralnih letal iz sosednjih držav. Avgusta imamo velik mednarodni miting malega letalstva, na letališču imamo tekmovanja za svetovni pokal v padalstvu z udeležbo vseh, ki v tem športu kaj pomenijo. Tudi novi najemnik restavracije, Anže Badi iz Lesc pozitivno preseneča,« pove Polenec, ki je tekmoval v akrobatskem letenju, takrat, kot Lajko. Zdaj leti motorne letala, ki jih ljudje lahko najemajo za kratke ali daljše panoramske lete.
Pospravljanje letala v hangar.

Letališče Lesce, kot pravi upravnik Marko Dežman, je primerno z asfaltirano stezo za letala do 5,7 tone. Odprto je vse leto. Imajo vse več obiskov pilotov tujih letal, ki prihajajo na krajše, vikend dopuste, večinoma na Bled. Letos so dovolili pristanke pilotom z letali angleških in francoskih oznak. Te dni tudi pilotu, ki je pripeljal z novim, dvomotornim letalom avstrijskih oznak, prijatelje na igranje golfa na novem Royal igrišču Bled. Na letališču so občasno še druge prireditve in srečanja. Letališče ima manjši simulator letenja za šolanje pilotov.


Lajko in Boštjan Pristavec, pogovor po letu.


Boštjan Pristavec