Nov obraz – na letališču v Lescah…

je Anka Bečan, Ljubljančanka, ki je prve letalske izkušnje dobila kot majhna deklica s panoramskim poletom nad Bled, in sicer na pobudo svoje mame, ki se je v mladosti šolala za jadralno letalko. Anka je takoj opazila iskrico v njenih očeh, ko se je Borut Šuštar, Ankin partner, odločil, da bo postal jadralni pilot.

V študentskih letih je Zemljino obzorje opazovala kot stevardesa. Že po enem skoku pa jo je prevzelo tudi padalstvo, saj ljubi vznemirjenost v vsakdanjem življenju in je polna energije, ki jo črpa s toplih trenutkov svoje družine, predvsem sta to hčerki, osemletna Vesna in “tli” leta stara Natalija, psička Tara in seveda Borut.

Prvič, ko sva se srečali, je dejala: ” Tukaj mi je zelo všeč, ni mi odveč tekanje po letališču, pripenjanje letal, držanje krila, preživljanje celega dne v senčki na travi in igralih in na koncu čiščenje letala. Pogled na gore v okolici je čudovit in ko deklici odrasteta, jih bomo prehodili… .”

Morda Anka, naša Anči, tudi velika ljubiteljica živali razmišlja podobno, kot švicarsko-britanski filozof Alain de Botton: “Veličastne gore nas blago prisilijo k temu, da se sprijaznimo z omejitvami, na katere bi se sicer v vsakdanjem življenju odzvali z jezo ali zaskrbljenostjo. Ni samo narava ta, ki se nam noče uklanjati. Tudi človeško življenje je neobvladljivo, a morda nas prav širina naravnih prostranstev najlepše in najbolj spoštljivo opozarja na vse, kar nas presega.”

Fotografirala in spisala Mojca Zupan