Srečanje po 25 letih

Na letališče Lesce Bled z veselje že desetletja prihajajo tudi tuji jadralni piloti, ki neizmerno uživajo v lepotah pokrajine in skrbi domačega Aerokluba za njihovo ugodno letalsko počutje. Tudi letos ni bilo dosti drugače, le vremena nismo mogli naročiti. Drugega maja se je vsa zbrana družba ob “sladoledarici” veselila ponovnega srečanja Miha Avblja in Manfreda Ringla.

Z nami delita svojo zgodbo od kdaj, od kod in zakaj se poznata, jaz pa si želim, da bi o takih dogodkih pisali še večkrat. Miha, hvala.

Miha Avbelj je meseca julija leta 1994 v Frankfurtu “štopal” letalo za polet preko “luže”. Namenjen je bil na letalski šov EAA  AirVenture Oshkosh, Wisconsin, kamor mora vsak pravi letalec romati vsaj enkrat v svojem letalskem življenju. Ujel je Lufthansin let z Airbusom A-340 v New York. Med letom nekje na sredi Atlantika je vprašal stevardeso, če lahko obišče pilotsko kabino. V tistih časih za take stvari ni bilo nobene težave. Kapitan Manfred Ringel je z njim z veseljem poklepetal in izkazalo se je, da je tudi jadralni pilot. Med letom čez ocean ni kaj dosti početi, zato sta lahko kramljala vse od vzhodne obale Grenlandije do pristanka na JFK-ju (John F. Kennedy International Airport). Kapitan Manfred je Mihu podaril vizitko, ki je prav posebna in ima še danes v njegovi zbirki posebno mesto.

Petindvajset let po tem zanimivem potovanju je prišel Miha na praznično spomladansko jadranje in v planu letenja prebral znano ime. V skupini nemških jadralcev je poiskal Manfreda in “glej ga, tam stoji njegov pilot,”  ki se ga je spomnil po četrt stoletja in lahko sta obujala spomine na njuno srečanje. Gospod Manfred je že dvajset let upokojen, živi blizu Garmisch-Partenkirchna, kjer leti s klubskimi letali, najraje z ASH-25M. Svojega Ventusa je prodal, še vedno pa rad uživa življenje med oblaki.

Kako majhen je ta naš svet!

Mojca Zupan