30 let Društva slovenskih letalk

Sandra Melavc, gostiteljica srečanja na vzletišču na Pobrežju

“Ponosno se ozremo po prehojeni poti in vesele smo, da se tudi mlajše pilotke dobro počutijo v naši družbi, zato prijazno vabimo vse predstavnice nežnejšega spola, ki ste kakorkoli povezane z letalstvom in vam srce poskoči, ko pogledate v nebo, da se nam pridružite,” je na FB strani društva zapisala dolgoletna članica Sonja Stegovec.

Maja Pukl, Sandra Melavc, Vesna Stergar, Andreja Janžič, Boža Pustovrh Martinčič, Sonja Stegovec, Kajetan Bajt in Nataša Marzidovšek

Letos je bilo srečanje Društva slovenskih letalk 9. marca na majhnem športnem letališču na Pobrežju, blizu Nazarij, gostiteljica pa je bila Sandra Melavc, motorna pilotka in članica tamkajšnjega društva. Na srečanju smo govorili predvsem o letalstvu v preteklem letu in o dogodkih, ki jih prinaša leto 2019, in sicer obisk evropskega srečanja pilotk v Barceloni, skupinski udeležbi na nočni 10-tki na Bledu, proslavitev 30-letnice društva, ki bo jeseni v Ljubljani, pa še kaj.

V hangarju na letališču v Zgornjem Pobrežju so spravljena ultralahka letala

Po uradnem in sladkem delu srečanja (hvala Sandrini babici), smo si ogledale mali hangar z ultralahkimi letali in obeležje v spomin na dogodek 6. novembra leta 1944, saj je prav tukaj zasilno pristal zavezniški štirimotorni bombnik Halifax 148. eskadrilje RAF.

Slikano pred slapom Rinka v Logarski dolini
Od leve proti desni: spredaj: Nataša Marzidovšek, Boža Pustovrh Martinčič, Andreja Janžič
Zadaj: Sonja Stegovec, Sandra Malovrh, Jasna Jerman, Kajetan Bajt in Vesna Stergar

Morda ni odveč, če ob 30-letnici DSL omenimo vse bolj dejavno vlogo letalk v slovenskih klubih. In še to: letos decembra bo v Avstraliji v Lake Keepit X. žensko svetovno prvenstvo v jadralnem letenju. V zadnjem času dekleta uspešno tekmujejo tudi že na največjih absolutnih tekmovanjih, poleg tega pa nekatere jadralke segajo po dosežkih, ki so bili nekoč domena moških. Seveda si želimo, da bi se tudi slovenske pilotke v naslednjih letih znašle v družbi najboljših.

Nataša Marzidovšek in Mojca Zupan