ASK 21 za AK ALC Lesce končno doma


Dragi član, draga članica,

Upravni odbor se je v torek odločil, da začnemo s prenovo flote šolskih jadralnih letal. Vsi imamo radi Blanike, a njihov čas žal počasi mineva. Radi bi ti predstavili naš načrt in prosili za pomoč pri nakupu letala ASK 21, da bo lahko čim prej poletelo v Lescah, ter da bo zima minila hitro in brez finančnih skrbi.

V več let trajajočih pogovorih smo že nekajkrat ugotovili, da so za klub, kakršen je naš, primerna šolska letala, ki so enostavna tako za letenje, kot tudi za uporabo na tleh. Takšnih letal je le nekaj tipov – ASK 21, DG 1000 Club, Perkoz, Twin Astir III, vsi pa so na trgu rabljenih letal zelo redko na voljo.

V zadnjih tednih smo bili v intenzivnem stiku z vsemi, ki prodajajo primerna letala in smo se tudi dogovorili za nakup ASK 21 iz italijanskega kluba Alzate.

ASK 21 je “Mercedes” med šolskimi jadralnimi letali. Je izjemno robustno letalo in izmed vseh najenostavnejše za letenje ter uporabo na tleh. Poleg tega nudi precej boljše letalne sposobnosti od Blanika, zato bo tudi letenje v dvoje s prijatelji bistveno bolj udobno, Triglav pa še bližje kot doslej.

Letalo, ki ga bomo pripeljali v Lesce je bilo proizvedeno leta 1990 in ima 7296 ur letenja. Ogledali smo si ga na letališču Alzate. Boštjan in Tanja sta ga preizkusila, predsednika Janez in Alessandro pa dogovorila za ceno 53.500 EUR.

Naredili smo tudi podroben izračun ter plan financiranja nakupa letala. Jadralna sekcija ima nekaj sredstev že privarčevanih. S klubskim letenjem, kakršnega smo izvedli v letu 2018, vleko tujcev in panoramskimi poleti, ki jih izvajamo, pa smo sposobni razliko pokriti že v naslednjem letu.

Blanika 44, ki je v lasti Aerokluba, bomo seveda obdržali in bo nemoteno na voljo za uporabo.

Zato imamo enostavno prošnjo zate. Če imaš možnost že danes vplačati za nalet, ki ga načrtuješ za naslednjo sezono (ali dve), bi veliko pripomogel k temu, da bo ASK 21 v našem hangarju že kmalu. Hkrati bo zagotovljeno tudi, da bomo spomladi lahko vstopili v sezono pripravljeni, s polnimi rezervoarji goriva in vzdrževanimi letali. Denar, ki ga boš nakazal, bo dosegljiv na tvojem klubskem računu brez omejitev porabe.

Če poznaš koga, ki bi bil pripravljen donirati sredstva v namen obnove šolskih jadralnih letal AK ALC, bo oziranje po še drugem letalu istega tipa in s tem dosega cilja zadanega projekta, toliko prej dosegljiv.

Za podrobnejša pojasnila lahko kadarkoli povprašaš

Janeza Polenca, janez.polenec@gmail.com

Milana Korbarja, milan.korbar@siol.net

Boštjana Pristavca, bostjan.pristavec@sloveniacontrol.si

Tanjo Pristavec, tanja.pristavec@gmail.com

ali Andreja Kolarja, andrej@naviter.com

 

Vnaprej najlepša hvala!