Iskalnik

Sponzorji

Image

Image

Novice arrow Jadralci
Jadralci
EGC 2015 Rieti Natisni E-pošta
Monday, 03 August 2015
EGC 2015 Rieti – Prvi tekmovalni dan, Boris četrti
(OPENSOARING, 3. avgusta 2015, pripravil Milan Korbar, fotografije SGT in FAI EGC Rieti)


Borisov cirus IPF gleda oblake pred sabo in si misli svoje

Prvi tekmovalni dan na evropskem prvenstvu v Rietiju je postregel z zanimivimi rezultati v klubskem razredu. Dnevni zmagovalec na 339 km dolgi nalogi je Finec Juhani Sahlberg s povprečno hitrostjo 104,8 km/h in 1.000 točkami. Očitno je PIK 20 A še vedno odlično letalo. Sledi mu Gerrard G. Dale iz Velike Britanije, ki je s standard libelle dosegel hitrost 96,6 km/h in 931 točk. Zanimivi so na tretjem mestu Italijan Davide Schiavotto, ki je s časom 3:32:38, potrebnim za hitrost 95,7 km/h le za 8 sekund prehitel četrtega Čeha Romana Mračka in za 9 sekund prav tako četrtega Borisa Žorža, ki jima je izračun prinesel po 897 točk, torej samo eno točko razlike do tretjega mesta. Vsi trije pa nastopajo s cirrusi.

 

EGC 2015 Rieti – Kateri razredi tekmujejo?
(OPENSOARING, 3. avgusta 2015, Andrej Kolar z evropskega prvenstva v Rietiju, pripravil Milan Korbar, fotografije SGT in FAI EGC Rieti)Urh in Bine sta bila že večkrat na tekmovanjih in zato vesta kako se stvarem streže. Od jutranje priprave letal, preko svobodne vožnje s kolesom po ogromnem travniku, obmetavanja z žogami v bazenu ne glede na to kateri jezik se govori, do čiščenja muh. Zato je bil Urh presenečen nad mojim odgovorom po tem, ko so stehtali Borisa in IPF. "Zakaj ne sme biti pretežak? A ni tako, da se nalije voda, če si prelahek?

 
Luka o DP, Stari o vsem Natisni E-pošta
Saturday, 25 July 2015

(OPENSOARING, 25. Julija 2015, besedilo Niko Slana, Fotografije Niko Slana, Luka Hojnik, Milan Korbar in 18. FAI EGC 2015 Rieti, uredil Milan Korbar)

Državno prvenstvo v jadralnem letenju je uspelo, bi lahko dejali z obrabljeno frazo, na tekmovanju je sodeloval celo celjski arcus ET. Vsaj simbolično - na svoji poti iz Ocsenyja v Celje je nizko preletel ptujsko letališče in seveda so ga udeleženci z navdušenjem pozdravili. Sicer pa je bilo tekmovanje zanimivo in dinamično – tudi za pomočnike.

Znebili smo se uroka …


Bojan Žmavc

»Znebili smo se uroka nesreč, ki so nas spremljale na zadnjih dveh tekmovanjih. Tokrat razen polomljenega podvozja enega jadralnega letala ni bilo večje škode,« in je najbrž po lesu potrkal Luka Hojnik, ki je bil eden od dvajsetih članov organizacijske ekipe. »Vesel sem, da smo državno prvenstvo izpeljali, kot je treba, seveda pa zdaj vemo, kako lahko izpeljemo tekmovanje še bolje. Če bo kdo pri organizaciji potreboval našo pomoč, bomo z veseljem sodelovali,« je še dodal in povedal, da bodo morda prihodnje leto pripravili pokalno tekmovanje za letošnje pomočnike, piloti pa naj bi bili pomočniki. Zamisel je zanimiva. Po podelitvi priznanj je skupina starejših jadralcev, med katerimi je bil tudi Janez Stariha, obiskala grob Bojana Žmavca, ptujskega tekmovalca, ki se je ponesrečil v Karavankah.Ptujčani bodo še nekaj časa polnili spletno stran državnega prvenstva, saj jim je ostalo še precej gradiva. »Priznati moram, da tudi sam nisem izpolnil vseh svojih načrtov, ki sem jih imel za medijsko podporo. Vsak dan sem želel nekaj posnet na video in objavit, pa mi ni uspelo. Vesel sem, da smo privabili fotografsko agencijo Bobo, a so žal ostali brez pravega tekmovalnega ozračja. Na koncu, ko smo vse pripravili za podelitev priznanj, nas je pod streho hangarja pregnala nevihta. Zato pa smo pred tem leteli z vitlom in najbrž smo ustregli Gregorju Petroviču in mnogim, ki živijo za ta pomemben pripomoček za vzlet,« je še povedal Luka Hojnik.Enajst vprašanj Janezu Starihi – prvaku v klubskem razredu

1
Zdaj ko si se uletel, ti je najbrž žal, da ne boš sodeloval na I. svetovnem prvenstvu s 13.5- metrskim letalom v Litvi?

Seveda mi je žal. Menim, da bo zanimivo, tudi zato, ker bodo letala najbrž enakovredna. Tudi udeležba Sebastiana Kawe bi bila zame velika zanimivost, saj skupaj z njim še nisem tekmoval. Najbrž je čast za vsakega jadralnega pilota, če lahko leti s takim asom, ne glede na izid. Zato pa ga bo lahko znova občutil Luka Žnidaršič. Zanimivo bo spremljati dosežke Luke z letalom domače izdelave in s FES.

2
Koliko naslovov državnega prvaka si že osvojil?

Ne vem natančno, zdi se mi, da tri v klubskem in tudi na tekmovanju v Matkopuszti sem zmagal, a tisto je bila mešanica standardnega razreda.

3
Kateri let se ti je letos najbolj vtisnil v spomin?

Seveda, zadnji, ki pa ni bil priznan. Zmeraj znova ugotovim, da se lahko pri jadranju še kaj naučim. Morda bi o tem letu še kaj več povedal Aleš Fink. Včasih so takšni leti zanimivi, tudi zato, da na koncu ugotoviš, da je lahko višina 1000 m že veliko razkošje. Ja, tudi zelo nizko se pride daleč. Predvsem pa se mi je zdelo prav, da smo šli v zrak na mojo spodbudo, ker sem bil za sondo. Lahko bi rekel, da so razmere slabe, a to ne bi bilo fair, ker sem vodil v svojem razredu.


Prvak v klubskem razredu Janez Stariha in Ivan Čuček, podeljevalec medalje

4
Si prisoten na FB?

Ne, ne sodelujem, ker se mi zdi neumno. Za zdaj nimam potrebe, da bi čas izgubljal še s tem, že tako ali tako preveč visim na telefonu.

5
Boš poslej vendarle kaj več časa namenil jadranju?

Morda, upam … Letos sem celo enkrat jadral v Novem mestu. Ko sem bil v zraku, me je poklical bratranec Franc Stariha, prosil me je naj pridem do letališča v Metliki in naj tam odletim akrobatski program. To se je res zgodilo, a je bilo vse brez učinka, ker je bila prav takrat na letališču maša. Po pristanku sem se peš odpravil do Kolpe in skočil v vodo. Na koncu je priletel robin iz Šentvida pri Stični in me potegnil nazaj v Novo mesto. No, skoraj bi pozabil, da sem opravil tudi en let z AS 13.5 m v Lescah in na LX pokalu v Szatymazu sem sodeloval.


Janez Stariha in predsednik AK ALC Janez Polenec

6
Kdo je letos navijal za Starega?

Zanimivo, imel sem precej navijačev, same starejše pilote in jadralce, denimo, Janeza Petroviča, pa Avgusta Potuška, ki mi je poslal sms, Janez Polenec, predsednik AK ALC Lesce, je prišel na podelitev. Dal sem mu prehodni pokal, da ga nekam postavi do prihodnjega leta.

7
Kaj meniš o uspehu naših jadralcev na evropskem prvenstvu?

Fantastično in jim čestitam. No, glede na to, da sem katerega od njih tudi sam že kdaj prej premagal, bi to lahko pomenilo, da tudi sam nisem slab jadralec, ha ha …

8
Kje pa si pustil svojega zračnega spremljevalca Davida Sevčnikarja?

Moral je ostati doma, povečala se mu je družina

9
Kaj meniš o odprtem razredu in sodelovanju ASH 25?

Odprti razred me ne zanima in tudi nikoli nisem imel želje, da bi letel v kakšnem boljšem jadralnem letalu. Sploh pa ne vem, zakaj ne more zaživeti 18-metrski tekmovalni razred, tako kot je v svetu. Saj je zdaj že dovolj največjih letal za odprti razred.

10
Kako bi komentiral diskvalifikacijo petih tekmovalcev pred preletom startne črte?

Seveda je to neumnost, predvsem pa za tem stoji mariborska kontrola letenja. Jadralci pravimo, da morajo biti državna prvenstva tudi v Sloveniji, da bi se naši kontrolorji letenja omehčali in začeli razmišljati po jadralsko, še posebno, ker večina od njih izhaja iz jadralskih vrst. Mislili smo, da se bodo mariborski kontrolorji vsaj malo prilagodili državnemu prvenstvu, ampak niti enkrat nismo leteli na zahod. Menim, da so se izkazali povsem nekooperativni. O tem bi se morali še kaj pomeniti.11
Si pogrešal nastop Borisa Žorža?

Seveda, brez Žorža klubski razred ni popoln. Bila sva tudi v stiku. Želim mu, da bi svoje znanje pokazal v Rietiju, na evropskem prvenstvu v klubskem razredu. Sicer pa moram pohvaliti naše mlade jadralce, denimo, Jerneja Lokovška, Aleša Finka, pa vse jadralce tako imenovane mariborsko-postojnske naveze. Izvrstno letijo. Ja, vsi ti jadralci letijo v klubskem razredu,v katerem je največja konkurenca. Na to bo treba pomisliti, ko bomo ocenjevali Žoržev nastop v Rietiju.Skupni izidi v klubskem razredu, v nadaljevanju pa za odprti razred.

 
Zmaga Pristavca in tretje mesto za ET Natisni E-pošta
Friday, 17 July 2015

Zmaga Pristavca in tretje mesto za ET
(OPENSOARING, 17. julija 2015)


Četrti tekmovalni dan EP
Tako uspešnega dne v zgodovini tekmovalnega jadralnega letenja na evropski ravni še nismo imeli. Boštjan Pristavec je zmagovalec v odprtem razredu, Polutnik&Ramšak pa sta v razredu dvosedov osvojila 3. mesto. Čestitke celotni ekipi.

18-METRSKI RAZRED, četrti dan:
1. Roman Mracek (Češ) 126,78 km/h, 321 km (813),
15. Luka Žnidaršič (Slo) 117,75 km/h, 295,72 km (697),
po četrtem dnevu:
1. Lubro Kuvik (SVK) 3528,
18. Luka Žnidaršič 2783.ODPRTI RAZRED, četrti dan:
1. Boštjan Pristavec (Slo) 134,63 km/h, 336,99 km (801),
po četrtem dnevu:
1. Lukasz Wojcik (Pol) 3601,
5. Pristavec 3258.DVOSEDI, četrti dan:
1. Andreas Lutz in Wolfgang Janowitsch (A) 122,19 km/h, 320,23 km (848),
3. Polutnik in Ramšak (Slo) 116,31 km/h, 295,62 km (767),
13. Šibanc in Šalej (Slo) 100,56 km/h, 251,40 km (549).
Po četrtem dnevu:
1. Pawel Wojciechowski in Janusz Centka (Pol) 3506,
13. Polutnik in Ramšak 2711,
18. Šibanc in Šalej 2482.

 Več na ...

 
Pristavec na 3. mestu Natisni E-pošta
Thursday, 16 July 2015
Pristavec na 3. mestu
(OPENSOARING, 16. julija 2015, fotografije EGC2015, Boštjan Pristavec in SGT, video EGC 2015 in Boštjan Pristavec, uredil Milan Korbar)Za slovenskimi jadralci je uspešen tekmovalni dan, saj se je Boštjan Pristavec uvrstil na 3. mesto, Luka Žnidaršič na sedmo ter jadralci v dvosedih na 17. in 19. mesto.

 
Video – Gimnazija Moste in jadralno letenje Natisni E-pošta
Thursday, 04 June 2015
Video – Gimnazija Moste in jadralno letenje
(OPENSOARING, 4. junija 2015, Milan Korbar, video in fotografije Gimnazija Moste)Matjaž nam je konec aprila poslal sporočilo, da želi Gimnazija Moste iz Ljubljane v sodelovanju z AK ALC izvesti uvodne lete – predstavitev jadralnega letenja za dijake, ki bodo uvod v program šolanja za jadralnega pilota v naslednjem šolskem letu. Seveda sem zadevo takoj potrdil in ponudil sodelovanje. Enako so odgovorili tudi drugi prejemniki sporočila.

 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Naprej > Konec >>

Rezultati 37 - 45 od 74
© 2018 AK ALC Lesce